Pnkava



Internet je nevyčerpatelným zdrojem znalostí, i pokud jde o Pnkava. Do sítě byla a stále jsou vkládána staletí a staletí lidského poznání o Pnkava, a právě proto je tak obtížné se k ní dostat, protože můžeme najít místa, kde může být navigace obtížná nebo dokonce nepraktická. Naším návrhem je, abyste neztroskotali v moři dat týkajících se Pnkava a abyste se rychle a efektivně dostali do všech přístavů moudrosti.

S tímto cílem jsme udělali něco, co jde nad rámec samozřejmostí, a shromáždili jsme nejaktuálnější a nejlépe vysvětlené informace o Pnkava. Uspořádali jsme ji také tak, aby byla snadno čitelná, s minimalistickým a příjemným designem, který zajišťuje nejlepší uživatelský zážitek a nejkratší dobu načítání. Usnadňujeme vám to, abyste se museli starat jen o to, abyste se dozvěděli vše o Pnkava! Pokud si tedy myslíte, že jsme dosáhli svého cíle a že už víte, co jste chtěli vědět o Pnkava, budeme rádi, když se vrátíte do těchto klidných moří sapientiacs.com, kdykoli se ve vás znovu probudí hlad po vědění.

Pnkava
Pnkava obecná (Fringilla coelebs), muský zpv / I

Pnkava obecná ( Fringilla coelebs ), muský

Systematika
Objednávka : Pvci (Passeriformes)
Podízenost : Zpvní ptáci (Passeri)
Rodina : Pnkavy (Fringillidae)
Podele : Fringillinae
ánr : Jemné pnkavy ( Fringilla )
Typ : Pnkava
Odborný název
Fringilla coelebs
Linné , 1758

Pnkava ( Fringilla coelebs ) je pvec patící do v finch rodin (Fringillidae) . Vyskytuje se po celé Evrop, s výjimkou Islandu a nejsevernjí Skandinávie, její distribuní oblast sahá východním smrem na stední Sibi. Je to také chovný pták v severní Africe a na Stedním východ a do Íránu vetn. Pnkava obecná byla zavedena lidmi na Novém Zélandu a v Jihoafrické republice.

Ve stední Evrop je pnkava obecná jedním z nejrozíenjích chovných pták. Jeho distribuní oblast sahá od pobeí a k hranici lesa v horách. Pnkava obecná severní a východní Evropy jsou sthovaví ptáci, zatímco ve stední Evrop je to ástený migrant. Rozliuje se nkolik poddruh. Z nich ti se nacházejí na Kanárských ostrovech a po jednom na Azorách, Madeie, Sardinii a Krét.

Vzhled

Pnkava obecná dosahuje délky tla 14 a 18 centimetr. Jednotlivci nominované formy váí mezi 18 a 25 gramy. Bez ohledu na pohlaví mají pnkavy nápadnou bílou náplast na rameni, bílou pásku kídel a bílé vnjí ocasní peí. Jinak je patrný sexuální dimorfismus .

U mu je spodní strana tla a boky hlavy hndav rové a ervenohndé. Horní ást hlavy, krk a boky krku jsou v letním pololetí nápadn edo-modré a v zimním pololetí více hndoedé. elo je erné, záda katanová a je nazelenalá. Zobák muského pohlaví je na jae ocelov modrý, jinak zbarvený rohovinou. Samice jsou olivov edé na horní stran tla a trochu svtlejí na spodní stran tla. Zobák samice je po celý rok svtle hndý a rohov zbarvený.

Nov vylíhlé pnkavy mají zpoátku bledé, kouov edé pády na horní stran tla, kídlech, stehnech a bie. Ke je masov zbarvená do rova. Hrdlo je syt rové, hebeny zobáku jsou bílé nebo krémové a naloutlé barvy. Mláata se podobají dosplým samicím, ale jejich peí na hlav a tle je o nco kratí a mkí, kontrolní peí jsou uí a zuují se.

Pnkava obecná kráí po zemi a rytmicky kývne hlavami. Let je vlnový.

rozíení a stanovit

Pnkava obecná je rozíená v Evrop a severní Africe, ale také v západní Asii, kde ije hlavn v lesích, ale také v parcích a velkých zahradách a do nadmoské výky asi 1500 metr. Je to jeden z nejbnjích druh zpvných pták v Evrop.

Stanovit pnkavy obecné jsou lesy, houtiny, ivé ploty, zahrady a velké ovocnáské oblasti. V Africe je to v lesích korkových dub, cedr, nejastji borovice Aleppo , Thuja, eukalyptus, oech, Sandarak- a Arganbeständen , stejn jako v olivových hájích. Na Kyrenajce je obzvlát bné v jalovcových lesích.

Ve stední Evrop jsou pnkavy ásten migrující, ve východní a severní Evrop naopak sthovaví ptáci. Velká ást populace zstává v chovatelské oblasti po celý rok. Pnkava obecná, která bhem zimních msíc migruje do klimaticky píznivjích oblastí, migruje ve dne i v noci. ásten sledují pobeí, údolí ek nebo horské prsmyky. V Maroku lze ptáky migrující z Evropy pozorovat zejména od konce srpna do listopadu. V Gibraltarském prlivu lze ustupující evropské pnkavy vidt ji v lednu a migrace pokrauje a do dubna. Pták, který byl pvodn prstenován v Kaliningradu, vzdáleném 3250 kilometr, byl ji nalezen v Maroku . V Alírsku jsou mezi uzdravenými ptáky z Nmecka, výcarska, Francie a Itálie.

V Africe sthovaví ptáci, kteí tam pezimují, a také domácí ptáci, kteí se tam chovají, tvoí malá hejna, která asto sestávají pouze z jednoho pohlaví. Jsou zpravidla spojeny s greenlings , pokrevní linie a stehlíku . Spolu s nimi tvoí vtí skupiny, které spolen hledají jídlo na polích nebo vyuívají místa odpoinku.

S 7,5 a 9,5 miliony chovných pár v Nmecku byl pnkava obecná povaována za pravdpodobn druhý nejbnjí druh chovných pták v roce 2016, jen málo za kosem, ped ernou epicí a sýkorkou .

výiva

Strava pnkavy se skládá z bobulí , semen veho druhu, hmyzu a pavouk . Tyto mláata jsou krmena hmyzem a jeho larvami.

Pnkava obecná hledá své jídlo hlavn na zemi a vyuívá hlavn místa, která jsou jen ídce porostlá vegetací. Jídlo je sbíráno ze zem rychlými pohyby.

hlas

Kontakt a poplané volání pnkavy je hlasité rové, rové, jeho letové volání je tlumené jo, jo. Od bezna dále hlasit a pronikav zpívá jako zizizizjjazjazoritiu-zip nebo zipzipzip . V rzných obytných prostorech lze slyet rzná volání, takzvané regionální dialekty. Krom pojmenovávajícího volání rový (nebo fink) existuje také bezútný (nebo nudný), který je v nkterých oblastech Nmecka a Velké Británie povaován za ohlaovací dé. Toto volání det lze nkdy vyslovit se dvma slabikami. Podle jiných zdroj je toto volání oznaováno pouze jako dé, protoe je onomatopoické interpretováno jako kapající. Bhem spor a válených válek je slyet hlasité cvaknutí, které zjevn slouí jako výhruný zvuk. Souasn s tím, stejn jako u nkterých jiných zpvných pták (nap. Vrány samí), je nastaveno flirtování hlavy (vrchol).

Zpv muských pnkav (také nazývaný finch slap ) je hodnocen na soutích ve staleté tradici a finch manévrech v pohoí Harz, které jsou od roku 2014 uznávány jako nehmotné kulturní ddictví . Na pelomu 19. a 20. století byly tyto soute velmi populární i v jiných oblastech. Ve Vídni se lapam a chovatelm íkalo Vogelbucker , soute se zde vtinou konaly v restauracích .

Reprodukce

Pnkava obecná dává pednost chovu ve svtlých listnatých a smíených lesích, stejn jako v ivých plotech, parcích a zahradách. Ve stední Evrop zaíná období rozmnoování nejdíve na konci bezna, ale pnkava obecná se obvykle rozmnouje od poloviny dubna do ervna. V Maroku a Alírsku se pnkava mnoí od konce bezna do zaátku ervna. Na jihozápad provincie Cape naopak od záí do listopadu. V závislosti na podnebí a poloze vychovávají jeden a dva roní plody ron.

Na zaátku období rozmnoování oznaí mu svou ivnou pdu hlasitým zpvem. Velikost chovné oblasti se znan lií v závislosti na distribuní oblasti a je vtí v Evrop, ím vyí na severu jsou plemena pnkava obecná. V marockém maquise mají hnízdit prmrnou velikost 270 metr tvereních. ivnou pdu oba ptáci energicky brání ve dvojici, vetelci jsou zahnáni.

Hrubostnné hnízdo , peliv budované výhradn samicí, se skládá z koen , krových vláken , stonk , mech a liejník . Uvnit je polstrovaná vlasy a samostatným peím . Hnízdo je obvykle postaveno ve výce dvou a deseti metr na keích nebo na stromech ve vtvi vtve a je dobe maskované mechy a liejníky.

Spojka se obvykle skládá ze ty a esti svtle hndých nebo modrobílých vajec , které jsou oznaeny ervenými a tmav hndými skvrnami a jemnými pruhy. Kresba je obas tak hustá, e je zakryta základní barva. Jsou nakresleny jen velmi zídka slab nebo vbec. Inkubaní doba je tináct a trnáct dní, rozmnouje se pouze samice, která obvykle zaíná po snesení pedposledního vajíka. Po vylíhnutí jsou mláata krmena obma dosplými ptáky, ale vtí podíl na péi o mláata má samice. Období hnízdní je obvykle 11 a 18 dní, ale mladí ptáci obvykle odlétají po 14 dnech. Obas mladí ptáci tvoí rodinnou skupinu spolu s mateskými ptáky po dobu dalích 20 a 35 dn. Mláata jsou schopna se o sebe postarat asi 14 dní po oputní.

Nejstarí prstencový pták, který byl dosud nalezen, dosáhl vku 14 let. Pnkava obecná se zpravidla doívá více ne pti let. Úmrtnost mláat je obzvlát vysoká v letech, kdy je housenek nedostatek.

Poddruh

Dosud bylo rozpoznáno 19 poddruh:

  • Fringilla coelebs coelebs Linnaeus , 1758 je nominátní forma, která se vyskytuje od kontinentální Evropy po Sibi a ásten pezimuje v severozápadní Africe. Samci tohoto poddruhu mají srst intenzivnjí hndé barvy, spodní strana tla je více naervenalá.
  • F. c. africanus Levaillant , 1850 se vyskytuje od Maroka po severozápadní Tunisko. Srst je svtlejí ne v nominátní form, horní ást hlavy samce je modroedá, zobák je bhem období rozmnoování svtle modroedý s ernou pikou. Mimo období rozmnoování je matn edá. Mui mají na krku malou blavou skvrnu. Samice mají edé, olivov hndé peí.
  • F. c. spodiogenys Bonaparte , 1841 se vyskytuje v severozápadní Libyi i v Tunisku. Tento druh chybí pouze v severozápadním Tunisku. Poddruh je podobný F. c. africanus , mui jsou svtlejí modroedí na temeni hlavy a také svtlejí na spodní stran tla. Bílá skvrna na krku je znatelnjí a na kontrolním peí je více bílá. Samice je také nakreslena bledí.
  • F. c. balearica z Jordans , 1923 se vyskytuje v Portugalsku, panlsku a na Baleárských ostrovech. Tento poddruh je o nco svtlejí a vtí ne nominativní forma.
  • F. c. harterti Svensson , 2015 se vyskytuje v Libyi.
  • F. c. gengleri Kleinschmidt , 1909 se vyskytuje ve Velké Británii a Irsku. Poddruh byl také pedstaven v Jiní Africe. Je velmi podobný nominátní form, ale má kratí kídla a samci mají spodní stranu tla rovnomrn naervenav skoicov zbarvenou.
  • F. c. Alexandrovi Zarudny , 1916
  • F. c. caucasica Serebrovski , 1925 - Kavkaz
  • F. c. sarda Rapine , 1925 - Sardinie
  • F. c. schiebeli Stresemann , 1925 - Kréta
  • F. c. solomkoi Menzbier & Sushkin , 1913 - Krym
  • F. c. syriaca J. M. Harrison , 1945 - Kypr a Levant
  • F. c. transcaspia Zarudny , 1916 - Turkmenistán
  • F. c. tyrrhenica Schiebel , 1910 - Korsika
  • F. c. canariensis Vieillot , 1817 - Kanárské ostrovy
  • Madeira Chaffinch ( F. c. Maderensis Sharpe , 1888) - Madeira
  • F. c. moreletti Pucheran , 1859 - Azory
  • F. c. ombriosa Hartert , 1913 - El Hierro , Kanárské ostrovy
  • F. c. palmae Tristram , 1889 - západn od Kanárských ostrov

literatura

  • Einhard Bezzel : ptáci. BLV Verlagsgesellschaft, Mnichov 1996, ISBN 3-405-14736-0 .
  • C. Hilary Fry a Stuart Keith (Eds.): Ptáci Afriky. Svazek VII. Christopher Helm, Londýn 2004, ISBN 0-7136-6531-9 .
  • Collin Harrison a Peter Castell: Mláata, vejce a hnízda pták v Evrop, severní Africe a na Stedním východ. Aula Verlag, Wiebelsheim 2004, ISBN 3-89104-685-5 .
  • Maxime Metzmacher: La transmission du chant chez le Pinson des arbres (Fringilla c. Coelebs): phase sensible et rôle des tuteurs chez les oiseaux captifs . In: Alauda . páska 63 , 1995, str. 123-134 (francouzsky, celý text ).
  • Maxime Metzmacher: Napodobování a kultura penosu v Pant du Pinson des arbres Fringilla coelebs In: Alauda . páska 84 , 2016, s. 203220 (francouzsky, celý text ).
  • Maxime Metzmacher: L'apprentissage du chant chez le Pinson des arbres (Fringilla coelebs): Un réévaluation des Závry de Thorpe . In: Alauda . páska 84 , 2016, s. 237239 (francouzsky, celý text ).

webové odkazy

Commons : Pnkava obecná ( Fringilla coelebs )  - Sbírka obrázk, videí a zvukových soubor
Wikislovník: Pnkava obecná  - vysvtlení význam, pvod slov, synonyma, peklady

Poznámky pod arou

  1. ^ Fry a kol., Str. 452
  2. a b c d e f g Fry a kol., Str. 453
  3. a b Harrison, s. 430
  4. ^ Gerlach, B., R. Dröschmeister, T. Langgemach, K. Borkenhagen, M. Busch, M. Hauswirth, T. Heinicke, J. Kamp, J. Karthäuser, C. König, N. Markones, N. Prior, S. Trautmann, J. Wahl & C. Sudfeldt (2019): Birds in Germany - Overviews of the stock situation. DDA , BfN, LAG VSW, Münster. ( Online ; PDF; 7 MB)
  5. ^ Ernst Perzina: Ptaí obchod a láska ve Vídni. In: Ornithological Monthly , Volume 16 (1891): 455 - 465. ( PDF 1,6 MB )
  6. Josef Wessely: koníek Wiener Finke . In: Illustrierte Kronenzeitung, 18. ledna 1926, s. 7 ( online ); dotisk 17. prosince 1934, s. 6 ( online )
  7. Neues Wiener Tagblatt, 21. ervna 1931, s. 9 ( online )
  8. a b Fry a kol., Str. 454
  9. ^ Harrison, s. 429
  10. ^ Harrison, str. 429-430
  11. Finches, euphonias, dlouhé ostruhy, drozd-tanager Seznam svtových pták IOC. Citováno 21. ledna 2019 .

Opiniones de nuestros usuarios

Adriana Brabec

Tento záznam na Pnkava mě přiměl vyhrát sázku, což je méně než dobré skóre.

Erika Kohoutová

Potřeboval jsem najít něco jiného o Pnkava, což nebyla typická věc, která se vždy čte na internetu, a tento článek z Pnkava se mi líbil.